1) Ne szelfizz!

Egész pontosan ne készíts olyan fotót az önéletrajzodhoz, amin látszódik, hogy te készítetted. Mi a szelfi? Amikor kinyújtod a karod, magad felé fordítod a kamerát, mosolyogsz és kattintasz. Mi a baj a szelfivel? Semmi, ha nem látszik a képen hogy saját magad készítetted. Különben vagy esetlen leszel rajta vagy szelfibabának néznek majd. Természetesen vannak kivételek pl. ha a Sugarbird lányok egyike vagy.

2) Ne nyaralós fotót!

Soha nem válassz olyan fotót, ami éppen egy nyaraláson készült. Lehet, hogy egy jól elkapott pillanatot örökít meg, és valóban barátságos, vidám mosollyal nézel a kamerába, de egy szakmai anyaghoz ez sehogy sem passzol. Továbbá kérdéseket vethet fel a munkaadó részéről, pl. miért jelentkezel az asszisztensi állásra, ha olyan jól megy, hogy valamely tengerentúli paradicsomban nyaralsz?

3) Ne és ne alulöltözött vagy kihívó fotót!

A fenti témát tovább boncoljuk, könnyen becsúszhat olyan felvétel, amin finoman fogalmazva nem éppen üzleties a megjelenésed. Tudnod kell, ezek a képek nemkívánatosak egy álláspályázat során. És hogy elmeséljek egy történetet, ami kicsit ide passzol. Évekkel korábban kerestem magamhoz egy fotóasszisztenst. Annak rendje és módja szerint meghirdettem. A kísérőlevelek és az önéletrajzok feldolgozásakor futottam bele egy aktfotóba, ami a cv mellé volt kapcsolva. A kísérőlevélben pedig a hölgy teljes őszinteséggel bevallotta, hogy őt nem csak az asszisztensi munka érdekli, hanem szívesen áll modellt is, ha szükséges. Végül nem ő lett a befutó, és gyorsan töröltem az önéletrajzát és a nevét (nem akarok kellemetlen helyzetet, ha végül összefutok vele a jövőben).

Ennek enyhébb verziója, ha kicsit oldalt fordulva készült rólad a fotó, kitoltt mellekkel, akkor jó pár munkaadónál előnyben leszel, de ők azok, akik ezt keringőre felhívásként értelmezik. Ehhez képest a normális munkáltatóknál meg hátrányban leszel, mert ők meg azt fogják gondolni, hogy a pasifogás fontosabb lesz számodra, mint a munka. A mély dekoltázzsal készült képekről nem is beszélve…

4) Kivágott fotó egy csoportképből

Szintén nem megfelelő fényviszonyok pl. egy buli fényei, nem kifejezetten üzleties megjelenés és nem a szakmai bemutatkozó anyagodhoz illő hangulat miatt mondom, hogy ez tilos! De ami még ennél is fontosabb, hogy könnyen járhatsz úgy, hogy valami ott marad a háttérben, aminek vagy akinek nem kellene. Gondolj csak a “Csókolom, finom volt a kókuszgyolyó” reklámra. Link…

5) Kerüld az egész alakos fotókat!

Elsősorban közeli arcképeket részesítsd előnyben. Kivétel, ha olyan pozícióra jelentkezel, ahol kérik vagy szakmailag elvárják az egész alakos fotókat pl. modell, táncos, stewardess.

Önéletrajz fotóra van szükséged?
Kövess kérlek a portréfotós oldalaimat Facebookon / Instagramon vagy
foglalj időpontot az önéletrajz fotózásra itt!