A fotó szerepe az önéletrajzban –

Tóth Áron HR Generalista bejegyzése:

Egyetlen esélyünk van arra, hogy első benyomást keltsünk!
Egy jó önéletrajz fotóval megsorkszorozhatjuk esélyeinket az álláskeresés során, de ezzel párhuzamosan minimálisra is csökkenthetjük azt. A vizuális ingerek erősen hatnak ránk vagyis minden esetben szeretnénk valamilyen képet kötni az olvasott szöveghez. A LinkedIn-en végzett kutatás szerint a látogatók több, mint 90 százaléka az önéletrajz fotót nézi meg először az adatlapokon. A, a látottakból azonnal levon következtetéseket:
– hogy van felöltözve az illető,
– milyen a hajviselete,
– az arckifejezése.
Ez az önéletrajznál sokszorosan igaz.
Egyetlen esélyünk van arra, hogy első benyomást keltsünk!
Ha gyorsan kell beküldenünk egy pályázatot, és nincs jó önéletrajz fotónk, inkább ne csatoljunk semmit  …  ha mellékelünk cv fotót, az legyen profi minőségű
Ha gyorsan kell beküldenünk egy pályázatot, és nincs jó fotónk, inkább ne csatoljunk semmit.  Egy gyenge cv kép biztosan rontja az esélyeinket. De más esetben, ha mellékelünk fotót, az legyen profi minőségű, és aktuális, mert akkor aknázhatjuk ki a vizualitásban rejlő előnyöket. Sajnos azt tapasztalom, hogy sok pályázó nem figyel oda, hogy aktualizálja az önéletrajzban szereplő fotóját jelentkezésnél.
Félreértés ne essék, nem azt várom el, hogy ha valaki fél évente vált, akkor fél évente új képet csináltasson, csupán arra hívom fel a figyelmet, hogy egy harmincas évei végén járó hölgynél/úrnál nem szerencsés ha még a szalagavatós vagy ballagási kép szerepel. Ami nagyon zavaró, és teljesen szakmaiatlan, ha valaki nem megfelelő környezetben készült fényképet csatol a CV-hez. Például egy nyaralós fotóból vág ki egy képet, ahol a háttérben látszik a homokos part, és még a napszemüveg is fent van a jelölt fején, vagy személyes kedvencem, mikor karácsonyi „együtt a család” című képről vágja le magát, de a háttérben ott világít a karácsonyfa. Hasonlóan rossz hatást kelt a fehér fal előtt, rossz fényviszonyok között készített fénykép, amin az illető esetleg még riadt vagy unott arcot is vág.
Minél magasabb pozícióra jelentkezünk, annál több múlhat a fotón.
Minél magasabb pozícióra jelentkezünk, annál több múlhat a fotón, egyszerűen azért, mert az elköteleződésünket is kifejezhetjük egy fotón keresztül. Ha valaki felsővezetői állásra pályázik, de nem áldoz a jó minőségű képre, azt biztosan nem fogják komolyan venni a kiválasztás során. Igaz ez megfordítva is: egy pályakezdő esetében a profi fotó, bár nem pótolja a szakmai tapasztalatot, a jelentkező hozzáállásáról nagyon sokat elárul.
A legtöbb önéletrajzban műmosolyt látok, amiről a tágra nyílt szemek tanúskodnak.  … egyáltalán nem adja vissza személyiségünke
A rossz példák után térjünk rá a pozitív dolgokra. Ha profi fotós által csináltatunk képet az már fél siker, de a legfontosabb számomra a képen maga az arckifejezés, különös tekintettel a szemekre. A legtöbb önéletrajzban műmosolyt látok, amiről a tágra nyílt szemek tanúskodnak. Ez azonban egyáltalán nem adja vissza a személyiségünket. Az őszintén mosolygó, szűk szemek fogják meg leginkább a nézőt, és ezzel tudunk magabiztosságot is sugározni.
A szájunk szegletében megbújó finom mosoly pedig megközelíthetővé és igazán szimpatikussá tesz bennünket. A HR-ben egy kiválasztási folyamat kezdetén az előszűrésnél ha találkozom egy önéletrajzzal, ahol nincs meg feltétlenül az a mennyiségű szakmai tapasztalat amit a pozíciónál elvárunk, de a fotója szimpátiát kelt bennem, és magán az önéletrajzon is látom, hogy jó pár órát foglalkoztak vele, én mindig szoktam neki adni egy esélyt.
A HR-ben egy kiválasztási folyamat kezdetén az előszűrésnél ha találkozom egy önéletrajzzal ahol nincs meg feltétlenül az a mennyiségű szakmai tapasztalat amit a pozíciónál elvárunk, de a fotója szimpátiát kelt bennem, és magán az önéletrajzon is látom, hogy jó pár órát foglalkoztak vele, én mindig szoktam neki adni egy esélyt.
Ne feledjétek, első benyomást csak egyszer lehet tenni, törekedjetek arra, hogy az a legjobb benyomást keltse!
 
Tóth Áron 
HR Generalista
Bővebben az önéletrajz fotózásról: Ide kattintva találod az önéletrajz, cv fotózás részleteit! Kérd esxpressz gyorsan és akár 2 órán belül már el is küldheted a fényképes önéletrajzodat!