Fábián Ida pár hónapja keresett meg, mert szüksége volt friss üzleti portréfotókra. A céges weblapjukon https://hu.kaizen.com még egy 3 évvel ezelőtti, hosszú hajú portréfotó szerepelt. Ida egy rendkívül kedves, ugyanakkor magabiztos üzletasszony, ezért szerettem volna ezt az arcát bemutatni.

Ida! Mióta dolgozol a Kaizennél? 
A Kaizen Institute magyarországi képviselet alapításakor már jelen voltam, ez 2004-ben volt, de igazán aktívan 2010-től dolgozom, azaz már 6 éve.
Mit kell tudni erről a cégről?
Ezt a nemzetközi tanácsadó vállalatot Masaaki Imai 1985-ben alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a kaizen szemléletmódot a világon mindenki számára elérhetővé, érthetővé és megtapasztalhatóvá tegye. A kaizen japán szó jelentése “változás a jó irányba”, de úgy is megtaláljuk a szakirodalomban, hogy folyamatos fejlesztés. Lényeges azonban tudni, hogy a Toyota a kaizen szót felruházta egy plussz jelentéssel, mégpedig azzal, hogy a saját erőforrásaid felhasználásával fejlessz, abból amid van. Ez azt jelenti, hogy kreatívnak kell lennünk a fejlesztés során, hiszen nem áll rendelkezésünkre többlet erőforrás.  Csapatban érdemes dolgoznunk, hogy a lehető legtöbb oldalról megismerjük azokat az akadályokat, amik úgy érezzük ma, hogy gátolnak bennünket céljaink elérésében. Érdemes nekünk Európai embereknek ezt a másfajta, szokatlan gondolkodásmódot és szemléletet tanulmányoznunk, mert így sokat tanulunk magunkról, másokról és a bennünk rejlő lehetőségeinkről. Nehéz már felnőtt fejjel a tanulás, nincs semmire időnk. A kaizen módszer és eszköztára egy szakavatott, tapasztalt segítővel támogat minket az önfejlesztésben, ezáltal pedig folyamataink fejlesztésében is.

Ügyfeleink javarészt nemzetközi nagy- és középvállalatok képviselői, de vannak magyar tulajdonú cégek is, akik nyitottak megismerni és alkalmazni ezt az egyszerű alapelveken nyugvó, teljes működési rendszert átívelő, dinamikus változtatási lehetőséget, hogy gyorsabban tudjunk alkalmazkodni a nagy világ változásaihoz.
Hogyan telik egy napod? 
Nincs két egyforma napom. Egy íve mégis van a tevékenységeimnek: vannak felkészülő napjaim, ilyenkor koncentrálok az adott feladatra, információt, adatot gyűjtök az ügyfelektől és az ügyfelekről. A tapasztalataim sokat segítenek, hogy milyen kaizen utat járjunk be közösen az érintett vállalat képviselőivel. Rajzolok, találkozókat szervezek, ismerkedek, szerkesztek és prezentálok, visszajelzést adok és kapok, majd egyedül levonom a konzekvenciát, mi sikerült jól, mit csinálnék másképp. A tréning napjaimon is a felkészülés teszi ki a nagyobb részét az időmnek. 30-80 %-át az időmnek felkészüléssel töltöm. Az arány attól függ, hogy mennyire új a tréning számomra.
Szabadidődben mivel foglalkozol? Mivel tudsz kikapcsolódni?
Úszom, jelenleg heti 2-szer. Ezt nem hagyom ki az utóbbi időben soha. Kertészkedek, hatalmas kertem van, a gazolás kikapcsol. Nézem a naplementét.
Mi volt a célod az üzleti portréfotózóssal?
Logikusan és természetesen az idő és a tapasztalataim megváltoztatták a külsőmet az elmúlt években. Szerettem volna a régi honlapfotómat lecserélni. Egy előadást fogok tartani szeptemberben, ahhoz is kellett egy önéletrajz fotó. Szerintem kb. 2 évente el kell menni fotózkodni!
Miért engem a választottál a fotózáshoz?
Interneten keresgéltem és a honlapodat megtaláltam. Tetszettek a fotók, amiket ott láttam. Olyan benyomásom volt a fotóid alapján, hogy pont ilyen fotósra van szükségem. És nem csalódtam.
És milyennek találtad a fotózást?
A fotózást megelőzte egy tájékoztató email, amit elolvastam és segített. Remek dolog, ha az ember nem jár minden héten fotózásra, ha kap néhány eligazító sort. Innen már gondoltam, hogy jó lesz a fotózás. És így is lett. A profizmusod és a tippjeid megragadtak. Természetesen izgultam a fotózás miatt. Rengeteg feleleslegesnek tűnő holmit vittem. De tetszett, hogy nem foglalkoztál ezekkel a dolgokkal, hanem elkezdted a beállításokat és gördülékenyen ment a maga útján a dolog. Köszönhető ez talán annak, hogy annyi pozitív visszajelzést adtál nekem. Ez segített. A fotózáson túl jó tippeket is adtál, pl.: hogy mi áll nekem jól, és gondolkodtam rajta azóta és igazad van. Köszönöm.
Érdekel a portréfotózás? 
Kövess kérlek a portréfotós oldalaimat Facebookon / Instagramon vagy
foglalj időpontot itt a fotózásra!